O mica poveste despre ECU si Softuning

CE ESTE ECU (UNITATEA DE CONTROL A MOTORULUI)?
Toate autoturismele și autoutilitarele moderne de pe șosea au astăzi un ECU (unitate de control a motoarelor). Această unitate de control al motorului poate fi aproape descrisă drept „creierul” vehiculului și conține un mic procesor care ia informații de la diferiți senzori din întregul motor. Ea analizează informații cum ar fi temperatura motorului, unghiul pedalei de accelerație, conținutul de oxigen în gazele de eșapament arse, precum și mulți alți parametri. Folosind informația de la acești senzori, acesta poate adăuga cantitatea potrivită de combustibil, la momentul potrivit, pentru a oferi un amestec bun de economie de combustibil, performanță și control al emisiilor atunci când se îndepărtează, depășește, călca în jos pe drum sau mărește autostrada.

Chip Tuning este o modalitate sigură de a crește performanța vehiculului. Autovehiculele moderne sunt echipate cu ECU de control al motorului (unitatea de comandă a motorului), care afectează cantitatea de carburant injectat și aprinderea de comandă, în funcție de starea de funcționare a motorului. Producătorii de automobile sunt obligați să compileze aceste programe în funcție de anumite criterii și cu rezerve semnificative. Pur și simplu pune – o mașină care îndeplinește linia de producție, trebuie să funcționeze bine și în condiții extrem de calde în climă extrem de rece. Este vorba despre un program de serie suficient de larg și de o gamă largă de alte aspecte (cum ar fi combustibilul scăzut, etc.). În consecință, motorul vehiculului dvs. a fost utilizat la aprox. 60-70% din posibilitățile sale. Acest fapt, cu toate acestea, poate fi schimbat ușor și în siguranță prin ajustarea datelor stocate în unitatea de control a memoriei, numită Chip.

Acest lucru a fost făcut cu computerele motorului timpuriu în anii 1980 și 1990. Astăzi, termenul de tuning cip poate fi înșelător, deoarece oamenii îl vor folosi adesea pentru a descrie Programarea ECU care nu implică schimbarea cipului. Unitățile moderne de control al motorului pot fi reglate prin actualizarea software-ului printr-o interfață standard, cum ar fi Diagnosticarea la bord. Această procedură este denumită în mod obișnuit reglarea unității de comandă a motorului sau a motorului. unitățile de control ale motorului reprezintă o adăugare relativ recentă a automobilului, care a apărut pentru prima oară la sfârșitul anilor 1970.

Pe masura ce tehnologia a avansat, la fel si electronica care intra in masini. Unitatea de control al motorului într-un automobil modern, împreună cu tehnologia avansată a motorului, face posibilă controlul multor aspecte ale funcționării motorului, cum ar fi cronometrarea cu scânteie și injecția de combustibil. Unitatea de comandă a motorului poate de asemenea să controleze comanda electronică a clapetei de accelerație (drive-by-wire), temporizarea supapelor, controlul boost-ului (în motoarele cu turbocompresor), sistemul de frânare antiblocare, transmisia automată, regulatorul de viteză Sistemul de control al stabilității.

Câștigurile de performanță sunt realizate prin ajustarea avansului de sincronizare a aprinderii. Diferitele sincronizări pot avea ca rezultat o performanță mai bună. Cu toate acestea, pentru a face față sincronizării avansate, trebuie să conduceți benzină cu cifră octanică ridicată pentru a evita detonarea înainte de aprindere sau pinging. Producătorii proiectează un anumit moment și acest lucru poate limita performanța în consecință.

Motivul pentru modificarea hărții unității de control al motorului este dacă există modificări ale motorului, admisiei sau evacuării în mașină. Aceste modificări ale „șuruburilor” modifică modul în care motorul curge, determinând adesea schimbarea raportului aer-carburant. Fără re-maparea tabelelor de combustibil, unele dintre câștigurile de performanță din modificări nu pot fi realizate.

O unitate de comandă a motorului necorespunzătoare poate duce la scăderea performanțelor, la manevrabilitate și chiar la deteriorarea motorului.

Cea mai obișnuită modalitate de a „actualiza” unitatea de control a motorului utilizează fie modulele de conectare așa cum au fost menționate mai sus, fie folosind un tuner specializat care va folosi un instrument On Diagnostics Flash. Aceste dispozitive se conectează în general la portul de diagnosticare, deși în unele cazuri reprogramarea se face direct pe placa de circuite. Hărțile sunt furnizate de tunere.